Beledo timun (Puding Tembikai)

   Cuti 16 september  2011 lepas, aku xde keje nak buat. Smbil2 tgk DVD ngn anak, aku merayap kedapur dan tiba2 ternampak oleh ku, my sayang sedang sibuk membuat kek apa ntah... nk tau try la tnya dia...

Kek my sayang yg belum dikukus...
Apabila terlihat oleh aku ketekunannya beliau membuat kek lalu terdetik dihati ku nk jugak membuat sesuatu lalu aku pom pantas membuka peti ais lalu terjumpa oleh aku benda seperti dlam gmbr di bawah ;

 

 hehehehe.... bila terjumpa semua benda di atas, aku dgn tidak mmbuang masa terus memecahkan telur dan mengambil yg putih saje dan yg kuning di asingkan..

pastikan basuh dulu telur  ye puan2
Kuning telur yg di asingkan
Selepas slesai urusan telur nih, aku pom memasak la agar2 yg diimport khas dari KELATE ... agar2 ni mengikut resepi mak aku, kena kerat dua, tapi dah aku nk buat dua biji tembikai lalu aku masak kan terus satu bungkus tuh.



Puan2, semasa memasak agar2 ni. tambahkan sedikit gula kasar, gula batu sebesar ibu jari, dan jugak perasa vanila dan rose.

Gula pasir 3/4 cawan

Perisa vanilla, pewarna merah dan perisa rose
Sambil tunggu agar2 masak, aku pom memukul telur putih yg dah di asingkan tadi. aku pukul sehingga telur tuh kembang dan tak bergerak ( bulih terbalik kan bekas, telur x jatuh)

ini la rupa telur putih yg dah dipukul
Bila agar2 td dah masak, aku biarkan seketika dalam 5-10min lalu aku tuang kedalam bekas pukulan telur itu tadi. bila dah tuang, jgn lupa, kacau kan bia telur itu sbati ngn agar2 tuh. dah selesai, tuang pewarna merah da kacau la tp ingt, pastikan jgn kacau rata biarkan ditgh2 je bia nmpk macam isi dan kulit tembikai tersebut.


bila dah selesai, taburkan agar2 yg keras bia jadai mcm biji tembikai....


Akhirnya siap la dua biji beledo timun aku... 1 kuning 1 merah.... hahahaha..
selamat menjamu selera...








Alhamdulillah.. sempurna jugak aku memasak beledo timun nih....

1 ulasan: